Slide 1

1861

De souterrain’ een scheepvaarttunnel die van 1861 tot 1974 in de streek synoniem stond voor een bijna mythische plek aan de vaart tussen Zwevegem-Knokke en Moen

2019

Souterrain,  een gin die door een familie van fiere Zwevegemnaren in het leven werd geroepen om de herinnering aan het verdwenen land en de mythe rond de “Souterrain” te behouden voor de volgende generaties en om de mooie streek rond Zwevegem en het Kanaal Kortrijk-Bossuit extra in de kijker te zetten.

The perfect serve

Manke Fiel Glas

Souterrain serveer je best in een groot bolvormig glas met veel ijs. Voeg hier 5 cl Souterrain gin aan toe en leng aan met minimum 10 cl Thomas Henry tonic water. Voeg hieraan een takje verse tijm en geniet!

Je verwent je gasten niet alleen met een uniek stukje lokale ambacht, maar bezorgt hun smaakpapillen een onvergetelijke date.

Souterrain Logo

werd gedistilleerd in twee pot stills. Na de distillatie kreeg de gin zijn typische smaak door middel van het cold drip systeem The Lab Brewer. Druppel voor druppel erfde de gin de geneugten van kardemom, koriander, roze peper, kruidnagel, zoethout, sinaasappelschil, oranjebloesem, vanille & nootmuskaat.

Een Zalige coalitie!

De Bende van SOUTERRAIN

Orily Depraetere

Orily Depraetere

Het idee

Orily en Filip Depraetere, dochter en vader, geboren en getogen in Zwevegem en grondleggers van het idee om hun geliefde streek aan te vullen met een overheerlijk streekproduct.

Dries Dauwe

Dries Dauwe

Producent

Dries Dauwe, man van Orily en eigenaar van The Brewing Community. Dankzij The Lab Brewer, een zelf ontworpen cold drip, ontwikkelde Dries het unieke recept van de Souterrain gin. In hun woning produceren en bottelen ze de gin in eigen beheer.

Mark Vanherpe

Mark Vanherpe

Ambassadeur

Marc Vanherpe en Geert Callens brengen het verhaal rond de Souterrain opnieuw tot leven. Niet alleen op deze website maar ook tijdens hun talrijke georganiseerde wandelingen hier in de streek. www.gildenplus.be

unhide

Hlin Vanneste

Website

Hlin Vanneste zelfstandig grafisch ontwerpster bij Unhide ontworp de mooie fles en bracht de website in beeld.
+32 499 272 477
unhide your story

Ines & David

AMBASSADORS

Ines en David van Restaurant Envie creëerden een aantal overheerlijke cocktails op basis van Souterrain Gin.

Carl Vermeersch

Ambassadeur

Carl Vermeersch, ambachtelijk keurslager te Zwevegem creëerde zijn een gelijknamige paté op smaak gebracht Souterrain gin. 

De Dealers

Wine in a bottle
Theofiel Toyeplein 1
8550 Zwevegem

Eurospar Zwevegem
Avelgemstraat 100E
8550 Zwevegem

Spar Deerlijk
Kapelstraat 4,
8540 Deerlijk

Keurslager Vermeersch Carl
Otegemstraat 92
8550 Zwevegem

AVEVE Tuincentrum Lateur 
Ellestraat 27
8550 Zwevegem

Demeyer Christophe Wijnen 
Moenhage 21,
8552 Moen

AD Delhaize Zwevegem 
Kortrijkstraat 59
8550 Zwevegem

Contacteer ons

  De Souterrain - 'mollenwerk'

  Ruim 160 jaar geleden, daalden een 100-tal mijnwerkers af in de heuvelrug tussen Schelde en Leie om er de “Souterrain” uit te delven. Bij het uittekenen van het Kanaal Kortrijk-Bossuit stonden de aannemers indertijd voor een enorme uitdaging toen ze in Moen geconfronteerd werden met een brede heuvelrug. Omdat het uitgraven van het volledige kanaal op die plaats met de toen beschikbare middelen haast onbegonnen werk was, werd er besloten een tunnel te graven genaamd “Souterrain”. De tunnel was 611 meter lang, 6 meter breed en had een vrije hoogte boven de waterlijn tussen de 2,5 à 3,5 meter.

  Souterrain Zwevegem

  Heel veel mensen hebben in hun kindertijd kennis gemaakt met deze ietwat mysterieuze locatie. Het was een omgeving van avontuur, spanning, ravotten, wildernis en kattenkwaad uithalen. Eenmaal iets ouder, verscheen er bij het horen van het woord ‘souterrain’ meestal een glimlach op het gezicht. Het was namelijk ook een pleisterplaats waar jonge koppeltjes zich konden terugtrekken, eerst in de tunnel of de beboste omgeving, later aan de kapel voor een spiritueel bezoek gevolgd door een even spiritueus bezoek aan de lokale herberg café ‘de Souterrain’. Het was een landelijk café, bekend om zijn hanegevechten of hanekampen. Zeer populair bij het jonge volkje waren de bals die hier in een aanpalend zaaltje doorgingen op zondagnamiddag. Een lokaal orkestje of een accordeonist speelden ten dans en de aanwezigheid van de echte souterrain versterkte alleen maar de aantrekkingskracht van dit uitgaansoord. Vast schouwspel waren ook de ketsers die de schepen trokken en met hun paard niet door de tunnel stapten. Ze trokken de heuvel over en namen vaak de gelegenheid te baat om een pint te pakken, de paarden vastgemaakt aan een ring in de gevel van het café. 

  Door de verbreding van het kanaal in 1974 en om veiligheidsredenen zou ruim 110 jaar later tot ongenoegen van de lokale bevolking de “Souterrain” afgebroken worden. Samen met het weggraven van de berg verdwenen jaar na jaar ook de getuigenissen en herinneringen. 

  Tijd heelt vele wonden en dit geldt ook voor dit gebied. De natuur heeft ondertussen haar werk gedaan en heeft van het gebied een uniek en aantrekkelijke oord gemaakt mede dankzij het werk van de vele vrijwilligers die hier aan natuurbeheer doen. De omgeving is geliefd bij natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Een lokale gids neemt je graag mee in het collectief geheugen en in de mooie omgeving van het kanaal Kortrijk geleid door een gids van GidsenPlus die de plaatselijke gebeurtenissen en omgeving van het kanaal Kortrijk-Bossuit. Een aanrader! www.gildenplus.be

  De Souterrain gin werd door een familie van fiere Zwevegemnaren in het leven geroepen om de herinnering aan het verdwenen land en de mythe rond de “Souterrain” te behouden voor de volgende generaties en om de mooie streek rond Zwevegem en het Kanaal Kortrijk-Bossuit extra in de kijker te zetten.

  Souterrain Aan het kanaal

  De Souterrain gin werd door een familie van fiere Zwevegemnaren in het leven geroepen om de herinnering aan het verdwenen land en de mythe rond de “Souterrain” te behouden voor de volgende generaties en om de mooie streek rond Zwevegem en het Kanaal Kortrijk-Bossuit extra in de kijker te zetten.

  Shopping cart0
  There are no products in the cart!
  Continue shopping
  0